Vad händer om jag äter onyttigt?

Fråga:
Jag är 20 år och har en väldigt speciell kostvana, sedan jag var 3-4 år så slutade jag att äta alla grönsaker, alla frukter och de flesta mjölkprodukter. Jag äter alltså kött, exakt allt kött som går att äta, helst blodigt kött. Och så tycker jag om ris, och snabbmat som pizza och hamburgare. Hamburgerbröd är det enda "brödet" jag äter för jag tycker inte om mackor (dom är inte tillräckligt söta). Godis äter jag däremot flera gånger dagligen, äter jag inte choklad kan det hända att jag får huvudvärk. Jag vet att detta inte är en sund kostvana, men jag har ställt frågan 1000 gånger och söker fortfarande svar: VAD händer om man inte äter frukter eller grönsaker?? Det enda svar jag får fram är typ att "man inte får i sig alla vitaminer och mineraler och sånt man behöver", men VAD HÄNDER? Jag har levt såhär i över 15 år, jag är 170 cm lång och väger 63 kg, det villsäga helt normalt BMI och ingen övervikt konstigt nog (som jag inte heller fattar hur det går till). När jag skulle ge blod fick jag höra att jag hade fina värden. Jag försöker hitta en "orsak" till att behöva tvingas lära mig äta frukt och grönsaker som jag för övrigt tycker både ser och luktar äckligt, men får inte fram ett svar som verkar som en tillräckligt bra anledning? Så på vilket sätt är det jag skadar min kropp nät jag äter såhär? Vad kommer hända? Och hur kan jag inte bli överviktig när jag äter långt över 2000 ckal/dag?

Svar:
Jag ska försöka ge dig några svar på din fråga om vad som händer om du inte äter grönsaker men jag börjar med din sista fråga om kaloriintaget. Om du håller vikten så beror det på att du över tid har hittat en bra balans på hur mycket du stoppar i dig och hur mycket du gör av med. Om du skulle ätit fler kalorier än vad du gör av med skulle du gått upp i vikt.

Vad som händer om du inte äter grönsaker är precis som du tidigare fått svar på att du missar många viktiga vitaminer/mineraler och ffa antioxidanter som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler. En 20 årig kropp har fortfarande en stor buffert och håller sig frisk men när du blir 40 + ser jag risken att du kanske:

  • Kommer vara överviktig då det är svårare att hålla vikten på skräpmat ju äldre man blir (när du är ung växer fortfarande kroppen och du kan stoppar i dig mer mat än vad du kan när du blir gammal)
  • Ditt skelett är extra skört eftersom du inte fått i dig tillräckligt med D-vitamin och kalcium nu när du är ung och bygger din benstomme (ditt skelett är som starkast vid 20 års ålder sedan blir det svagare och svagare- särskilt kvinnor får svagt skelett efter klimakteriet då östrogenet inte länger ”skyddar).
  • Risken för att du ska få cancer ökar både eftersom du äter mycket rött kött (ökar risken för tjocktarmscancer)  och får i dig för lite antioxidanter som skyddar cellerna.
  • Du får kanske i dig för lite av de fina omega-3 fetterna som skyddar mot hjärt och kärlsjukdomar. Risken att få höga blodfetter när du blir äldre ökar, särskilt efter klimakteriet här också
  • Om du planerar att få barn är risken stor att du får för långa järnvärden (man blir trött och hängig vilket du kanske redan är?) eftersom du inte får i dig C-vitamin som stimulerar järnet
  • Du får troligtvis inte i dig folsyra som är viktigt för att ev. fostter inte ska få ryggmärgsbrock…