Vad ska jag göra åt min dåliga aptit på morgonen?

Fråga:
Jag är en aktiv kille på 22 år som försöker vara så seriös med träning som det bara går samtidigt som utbildningen måste skötas! 4-5 gym pass i veckan med ett träningsschema upplagt av en PT. Det jag skulle vilja fråga er om gäller kosten:

Jag har alltid haft svårt att gå upp i vikt oavsett vad jag äter. Frukosten har jag alltid haft svårt med under hela mitt liv och jag själv tror att detta är nyckeln till att kunna börja lägga på sig muskelmassa/bli starkare om jag har rätt?! Problemet med mig är att jag alltid vaknar nästan illamående utan någon som helst aptit, ser jag mat/frukost på morgonen så ryser jag. Hur skulle jag kunna ta och lösa det här med min EXTREMT låga aptit varje morgon?

Svar:
Jag tror inte att det har med att du inte kan äta just på morgonen att göra. Vilken tid på dygnet du äter spelar ingen roll – huvudsaken är att kalorierna kommer in i kroppen. Och i ditt fall så gör de nog inte det. I alla fall inte tillräckligt många. För att kunna bygga muskler måste du ligga i positiv energibalans, d v s att du måste äta mer energi än vad du förbrukar. Troligen har du en hög grundförbränning och dessutom tränar du en hel del. Det innebär att det krävs mycket mat för att hamna på ett energiöverskott och därmed kunna bygga muskelmassa.

Se över dina måltider – inte bara frukost – utan alla. Hur många får du i dig på en dag? Jag skulle rekommendera 5, gärna 6 måltider. Om du inte vill äta frukost så får du lägga dem senare på dagen, huvudsaken är att det blir minst 5-6 måltider.

Ät alltid fullfetsprodukter som grädde, smör, creme fraiche etc. Skippa alltså typisk ”gym-mat” som råris och tonfisk : ) Du behöver energi!

Drick minst 2 glas med dryck som ger energi till varje måltid, t ex juice eller mjölk. Energi i flytande form är toppen om man vill gå upp i vikt.

Lägg till 100 gram valfria nötter eller mandlar varje dag. Det ger dig ungefär 600 kcal extra!

Prova detta och se om det händer något, inte efter en vecka, men håll ut några månader!

Lycka till!