Vad ska jag som överviktig diabetiker äta?

Fråga:
Vad är det bästa att äta när man är diabetiker, har högt kolesterol och några kilon övervikt?

Svar:
Du skriver en fråga som har tre helt skilda svar men jag ska försöka sammanfatta dem. Vi börjar med övervikten:

För att gå ner i vikt gäller det att äta färre kalorier (mindre energi) än vad du gör av med, eller tvärt om. Jag vet ju inte alls hur du äter idag men att äta mycket grova grönsaker till lunch och middag är en bra start, att inte dricka något annat än vatten till måltiderna samt att motionera regelbundet. Självklart ska du också minimera ditt intag av godsaker.

Hur du diabetes ska du försöka att äta så ”jämnt” som möjligt över dagen, gärna livsmedel som håller ditt blodsocker stabilt (ej för finmalda produkter, ej för söta saker eller dryck som innehåller energi). Alltså frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag. Också här är det bra att äta grova grönsaker och att regelbundet motionera.

För ditt kolesterol gäller det att, förutom att hålla en bra vikt, se till att du får i dig rätt sorts fett. Gärna omega 3 ifrån fiskriket samt mycket oljor (gärna rapsolja), fröer (krossade linfrön) och nötter (valnötter). Tänk dock på att inte äta för mycket då fett ger mycket energi som påverkar vikten. Utöver bra fetter är det också bra att äta växtsteroler från växter /grönsaker eller tillsatta i ex. Becel Pro Active samt äta betaglukan ifrån vanlig havre som kan sänka ett förhöjt kolesterolvärde. Även här är motion bra.

Sammanfattningsvis skulle jag säga:

  • Minska ditt energiintag
  • Ät mycket grönsaker och bär
  • Ät bra fetter- omega 3
  • Ät havre
  • Rör på dig

Hoppas du fått några bra svar, lycka till!