Så ska din dag se ut

Hur mycket energi just du gör av med och behöver äta är svårt att säga. Det beror på ålder, kön, vikt och självklart hur mycket du rör på dig. Det kan dessutom skilja från dag till dag men det är helheten över tid som räknas. Behöver du gå upp i vikt ska du äta mer energi, vill du tvärt om gå ner i vikt ska du äta mindre.

Hur ser en dag ut
Det enklaste sättet att se till att kroppen får i sig det den behöver är att äta minst 4 eller 5 måltider per dag, beroende på om du tränar eller inte. Tänk att varje måltid ska innehålla en del protein, en del bra kolhydrater och en del färgglada vitaminer och antioxidanter. Även nyttiga fetter är bra att få i sig. Behöver mycket energi kan du äta lite större portioner oftare, behöver du mindre energi ska du äta något mindre portioner och inte så ofta.

6.30
Frukost- En tallrik naturell yoghurt med müsli och en skivad frukt eller bär. En grov smörgås med skinka och paprika till och eventuellt ett ägg om du behöver ännu mer energi för dagens aktiviteter som följer.

”Visste du att en tallrik gröt innehåller bra men inte så mycket energi och vissa upplever att de snabbt blir hungriga. Ett tips är att ”pimpa” gröten med lite nötter och frön vilket gör gröten mer energirik och mättande. Ät gärna lite bär eller en skivad frukt till, och mjölk förstås, ja eller yoghurt för den som vill”

9.30
Mellanmål- En frukt och om du behöver mer energi lite keso eller vanlig yoghurt till.

12.00
Lunch- En tallrik lax med ris eller potatis och sås, samt grova grönsaker såsom broccoli, morot och bönor. Ät en hårdbrödmacka och drick ett glas mjölk till om du behöver mer energi, annars är vatten det bästa att dricka till maten.

15.30
Mellanmål- Kaffe/Te och en frukt, eller en knäckemacka med skinka och avokado. Eller om du ska iväg och träna senare på kvällen lite gröt med skivat äpple och mjölk eller en smoothies på naturell yoghurt, banan, lite gryn och frysta bär. Perfekt att ha med i en termos!

”Visste du att en tallrik yoghurt med Func* Supermüsli innehåller lika mycket protein som en tallrik yoghurt med vanlig müsli + ett ägg.”

17.30
Träning- Efter ett hårt träningspass är det bra att få i sig ett återhämtningsmål bestående av snabba kolhydrater och protein. Det kan vara ett glas mjölk och en banan eller russin, eller en skinkmacka och mjölk. Är du motionär och träna för att gå ner i vikt behöver du inte äta så mycket efter träningen, då räcker det med en frukt.

”Visste du att nötter inte är bra att äta som återhämtning- nötter innehåller en del protein men inga kolhydrater och dessutom mycket fett som gör att återhämtningen tar längre tid”

19.30
Middag- Senare på kvällen är det bra att äta en middag, Det kan vara en tallrik pasta med köttfärssås samt rivna morötter och haricots verts. Eller en omelett med skinka, paprika och svamp tillsammans med en hårdbrödmacka.

Varför inte avsluta middagen med en liten fruktsallad med keso och nötter till efterrätt? Vissa vill hellre äta ett kallt kvällsmål, det går också bra, glöm bara inte att det ska bestå av både protein, kolhydrater av bra kvalitet och vitaminer/mineraler.

För vissa passar det bättre att äta middagen efter jobbet och träna senare. Då är det bara att byta plats på mellanmålet och middagen, alltså äta ett litet kvällsmål när du kommer hem ifrån träningen istället för innan.

Testa hur din dag ser ut - gör vårt hälostest!