Bra lunch och middag

Fråga:
Jag undrar vad är bra lunch och middag? Kan ni ge några exempel? Jag är en kille på 31 år och tränar (springer ute eller tränar på gym) nästan varje dag.

 

Svar:
Bra exempel på lunch är något innehållande en del protein (kött, fisk, ägg, toufu, mjölk, bönor), en del bra kolhydrater (fullkornsris, pasta, potatis, bulgur, matvete, grovt bröd mm.) samt en del frukt/grönsaker/bär. Exempel på detta an alltså vara kyckling med ris och en yoghurtsås + broccoli. Till detta kanske en knäckamacka och något att dricka. Det kan vara en pirog med en rivien morot och ett glas mjölk, eller en sallad på bulgur, tomat, avokado, paprika mm. lax och dressing. Vad man äter spelar alltså inte så stor roll, det är mer från vilka livsmedelsgrupper man stoppar i sig av som är av betydelse. En omelett med skinka, paprika, svamp och ost tillsammans med en knäckemacka funkar alltså också.

Det jag tycker du ska fokusera på när du tränar är också återhämtningsmålet, att du stoppar i dig något direkt efter din träning. Det kan vara ett glas mjölk och en banan eller en skinkmacka och ett glas juice, eller några russin och lite yoghurt.

Hoppas du fått svar på din fråga, lycka till med maten och träningen!