Hur lång tid ska det gå mellan mat och träning?

Fråga:
Jag har läst er broschyr ladda för fotboll. Jag undrar om den gäller för barn också?

Ska det även för dem ha gått minst 2 timmar till träning/match efter måltid?

Vårt "dilemma" är om vi ska ge barnet middag innan träningen vilket då innebär att vi inte kan hålla tvåtimmars-gränsen eller om vi ska ge barnet middag efter träningen. Om vi ger efter träningen så blir middag sent och det sägs ju allmänt att äta middag sent inte är bra. Är det så? Kan det innebära att barnet blir tjockare?

Svar:

Vad gäller timing av måltid före träning så kan man säga att två timmar gäller för de som tränar hårt, som springer så pass mycket under passet så att maten ”stör dem” – om de ätit för tätt inpå. För det är det som är en av anledningarna till varför man rekommenderar att äta minst två timmar före. Den andra är att man får lite mindre transport av syre till musklerna om man ätit för tätt inpå eftersom blodet då inte helt och fullt kan ägna sig åt syre transport. Men detta gäller ff a hårt tränande personer… Det viktiga för en elvaåring är att han/hon inte har ätit så nära passet så att maten hindrar honom/henne från att springa – man vill ju ha en ”lätt känsla” på planen : )

Alltså, tycker er son/dotter att det är okej att äta middag tätare inpå träningen än två timmar så fortsätt med det. Annars, servera mellanmål före och middag efter. Det där med att man blir tjock om man äter på kvällen är en myt. Det är det totala antalet energi/kalorier på dygnet som är intressant – inte vilken tidpunkt man äter dem.