Hur många måltider ska man äta under en dag?

Fråga:
Jag har en fråga angående sin "fördelning" av mat under dagen. Man får höra olika varje gång. Vissa säger att man ska äta tre stora mål om dagen. Vissa säger att man ska äta tre mål plus minst två mellanmål, osv. Hur är det egentligen? Och hur ska man fördela mängden mat? Jag antar att man inte behöver äta så stora portioner senare på kvällen, men när man kommer hem från jobbet och är jättehungrig så blir middagen också en stor måltid. Vad föreslår ni?

 

Svar:
Hur man ska fördela sin mat under dagen beror helt på. Vissa blir snabbt hungriga och behöver äta ofta, andra kan gå en hel dag utan att känna hunger. Vissa blir mer hungriga av att äta ofta samtidigt som andra håller sitt blodsocker på en bättre nivå om de äter ofta. När man äter spelar ingen roll i längden, det som är av betydelse är hur mycket energi man stoppar i sig totalt sett över tid.

Har du problem med att hålla vikten kanske man ska försöka äta några färre måltider men se till att de mättar bra. Vill du gå upp i vikt gäller det att äta ofta då det kan vara svårt att äta tillräckligt mycket under en och samma måltid.

Är man inaktiv behöver man, som du skriver, inte äta för mycket mat sent på kvällen, men å andra sidan kanske man väljer att äta sin stora måltid sent på kvällen istället för mitt på dagen. Ja du förstår, varianterna är oändliga- huvudsaken är att man lyckas justera inkomster och utgifter på ett sätt som passar individen.