Hur mycket kolhydrater innehåller gröten?

Fråga:
Min son är nybliven diabetiker. Vi måste räkna kolhydrater på allt han äter för att tillföra rätt insulinmängd. Frågan är hur mycket kolhydrater finns det i 100 gram färdiglagad gramsgrynsgöt? Inte i bara grynen. Vi har haft svårt att få till rätt mängd insulin till hans frukostgröt.

Svar:
Här på vår hemsida kan du göra vårt hälsotest där du har över 5000 livsmedel att söka bland och få ut hur mycket kolhydrater respektive portion eller gram innehåller. Resultatet ser ut såhär:

Här ser du att 1 portion grahamsgröt innehåller 15 gram kolhydrater om du kokar den enligt vad som står på påketet.

Nu ska jag inte lägga mig i vad din son äter till frukost men allmänt för diabetiker är att försöka äta lite grövre- långsammare livsmedel- då är det enklare att reglera insulinet. Grahamsgröten är förvisso grövre och nyttigare än mannagrynsgröten men konsistensen är väldigt fin och tas lätt upp av kroppen- blir snabbt blodsocker. Kanske kan du göra gröten lite grövre genom att testa att koka med lite krossat bovete (obs skölj innan) eller kanske en tallrik naturell yoghurt, en nyckelhålsmärkt müsli samt lite frysta bär! Ett kokt ägg till och din son borde hålla sig pigg länge!