Hur nyttigt är mjölk?

Fråga:
Jag älskar mjölk och dricker ofta mjölk på eftermiddagen innan träningen, till maten på kvällen eller som återhämtning när jag har tränat. Jag har fått för mig att mjölk är nyttigt men många säger till mig att vuxna inte ska dricka mjölk, hur är det egentligen?

Svar:
Det stämmer att mjölk är nyttigt, det innehåller mängder av näringsämnen, olika vitaminer och mineraler. Mjölk är också en bra och lättillgänglig proteinkälla. Så länge du inte har problem med vikten kan du fortsätta att dricka mjölk till maten och innan träningen, förslagsvis lättmjölk. Som återhämtning är ett glas mjölk och en frukt klockrent!

Varför folk säger att vuxna inte ska dricka mjölk tror jag beror på att just många vuxna inte klarar bryta ner laktosen, mjölksockret, och då får besvär med magen när de dricker vanlig mjölk. Ost, yoghurt och viss mängd mjölk i matlagningen klara många av ändå. Det finns också många laktosfria alternativ att välja. Varför många vuxna inte klarar bryta ner laktos beror på att de saknar enzymet laktas. Detta enzym har vi alla som små barn men om vi senare i vuxen ålder sluta dricka mjölk, som många runt medelhavsområdet gör, tillbakabildas enzymet varvid magen blir mer känslig för mjölken.