Hur undviker jag socker i müslin och flingorna?

Fråga:
Jag roade mig med att kolla era frukostprodukter (och andras) i min välsorterade butik. Ni vet lika väl som jag att västerlandets tendens att ha socker i allting starkt bidrar till våra ökande fetmaberg och till ökningen av åldersdiabetes. Är det inte lite pinsamt att prata hälsa samtidigt som ni sanktionerar frukostvanor som bygger på färdig sötning av precis allting? Socker, socker, socker i alla flingor och muslin. Gärna lite sirap extra också. Orsak? Säger ni "folk vill ha det så" kräks jag. 3-åringar föredrar cola framför mjölk till maten. Så då ska dom väl ha cola då? Om folk ska ha sött till frukost så får dom väl sockra och sylta själva. Ni ska inte göra skitjobbet åt dom. Och vi som inte vill eller kan börja dagen med sirap och flingsocker - vad har ni åt oss i dagsläget? Tycker ni det är ok att fortsätta så här? Visa lite krafttag i frågan! Sen kan jag tänka mig att läsa era övriga hälsoråd.

Svar:
I vårt sortiment finns allt ifrån helt osötade flingor och müsli till müsli som är sötade med naturlig frukt och bär samt de sorter som innehåller socker då de exempelvis innehåller torkad banan eller ananas som rent smak och konsistensmässigt skulle bli ”otrevliga” om de inte innehåll en viss mängd socker. Att följa det gröna nyckelhålet är ett bra sätt att veta att sockermängden är begränsad.

Personligen tycker jag inte att man ska behöva undvika socker i müsli (müsli ger en massa nyttigheter + mättnad per kalori vilket inte läsk, godis mm. gör). Ät en müsli du tycker är god men ät en naturell yoghurt till och lägg gärna i lite färska bär eller frukt. Vissa tycker om en helt osötad müsli medan vissa vill ha en lite sötare müsli, vi försöka erbjuda något för alla smaker!

I fortsättningen kommer det nog finnas müsli både med och utan socker, sanningen är den att de flesta företag, ja om inte alla, gärna producerar det som säljer bäst. Hos oss jobbar vår utvecklingsavdelning hela tiden med att hitta spröda puffar som innehåller mindre sötma eller smakrika meloncrisp med mindre socker eller vaniljsmak som pressas in i grynen för att mindre mängd socker ska behövas osv. Fler goda och nyckelhålsmärkta müslis dyker snart upp i butikshyllan.