Om högt blodsocker

Svar:
Ditt blodsocker påverkas av det du äter så genom att äta rätt kan du sänka ett högt blodsocker! Fett och protein påverkar knappast blodsockret så det behöver du inte tänka på - förutom att du givetvis inte får äta så mycket så det påverkar din vikt negativt. Övervikt gör det nämligen svårare för kroppen att reglera blodsockret.

Kolhydraterna, i synnethet de snabba, är det du ska vara försiktig med. Minimera alltså mängden vitt bröd, vitt ris, bullar, cornflakes, läsk, saft, kakor, godis, choklad, snacks osv.

Långsamma kolhydrater påverkar också blodsockret, men inte i lika kraftig utsträckning. Du tjänar dock på att vara restriktiv även med dessa. Ät alltså inga jättemängder på en och samma gång av pasta, grovt bröd, musli och pasta. Att äta en portion havregrynsgröt till frukost tillsammans med proteinrikt ägg och en näve fettrika nötter funkar bra. Och att ibland äta en mindre portion av potatis eller en skiva grovt bröd funkar också.

Grönsaker och bär är bra att äta mycket av, det innehåller kolhydrater (+ massa vitaminer, antioxidanter och fibrer), men inte i så stor mängd.

Ät också kött, fisk, kyckling, ägg och naturell yoghurt och filmjölk så får du i dig proteiner. Och vegetabiliska oljor, smör, nötter, mandlar, avokado och oliver så får du i dig fett.