Vad ska jag äta till frukost?

Fråga:
Jag undrar om ni har någon form av matschema för en portion frukost. Jag hör olika beroende på vilken diet man "ska följa". Jag är sjukt trött på allt trams. Jag har själv hört att en portion gröt inte är tillräcklig frukost för en 17 åring som jag. Är det sant att man inte får i sig alla näringsämnen på gröt? Vad ska jag annars äta. Har ni förslag på en näringsrik frukost?

Svar:
Självklart ska du inte följa någon diet men det kan nog ligga något i att en portion gröt inte räcker för en ung tjej som dig. Detta beror inte på att gröten inte är näringsrik utan för att en portion gröt innehåller för lite energi. Självklart kanske man inte alltid behöver en stor frukost om man äter lunch bara någon timme senare men ofta är förmiddagarna fullspäckade och timmarna rinner iväg. Om jag var du skulle jag fortsätta äta gröten men kanske lägga till ett kokt ägg eller en skinkmacka och eventuellt en frukt eller ett litet glas juice.

  • En tallrik gröt med lite bär/frön/nötter+ mjölk
  • En grövre smörgås med skinka eller kokt ägg som pålägg samt
  • Nyttiga c-vitaminer från frukten eller juicen.

Vill du inte äta gröt kan du självklart byta ut det mot en tallrik naturell yoghurt med lite müsli och bär- detta ger lite mer energi än bara en portion gröt men kanske du ändå behöver mackan eller ägget- eller både ock beroende på hur mycket du gör av med under dagen samt hur din resterande matdag ser ut!