Havregrynsgröt - en perfekt frukost

Tillaga var som helst
I ugnen, på spisen, i kylskåpet eller varför inte i mikron. Havregrynsgröt kan du laga var som helst, så länge du har någon form av kärl och något att röra med. Snabbast går det i mikron, det handlar om någon minut, sen pling och det är klart. Perfekt för bråttommorgnar, eftersom du dessutom slipper diska kastrullen. Har du lite längre tid på dig? Testa ugnsbakad havregrynsgröt!

Vill du att frukosten ska vara serverad när du vaknar? Förbered din gröt på kvällen, låt den svälla i kylskåp över natten. Sen är det bara att äta på morgonen. Testa havre- och chaipuddig!

För idrottare, kontorsfolk och lågkolhydratare
Jodå, alla kan faktiskt äta havregrynsgröt. Till och med den mest inbitna LCHF:are som vill minimera sitt intag av kolhydrater under dagen kan äta gröt!

Havregrynsgröt LCHF-style
En fet havregrynsgröt som mättar i timmar och som alla lågkolhydratare kan njuta av. Visst, havre bidrar ju med en del fiberrika kolhydrater, men om man nu ska äta väldigt lite kolhydrater så gäller det ju att välja de mest bäst kvalité. Med nötter, grädde och andra feta tillbehör, kan faktiskt även LCHF:are äta gröt till frukost. Här har vi tre recept på LCHF-gröt.

Idrottsgröt
Idrottare behöver mycket energi. En portion havregrynsgröt innehåller lite! Hur går det ihop? Inga problem alls, men här gäller det att energiboosta med nyttiga cashew, mandlar, bananer och torkade aprikoser. Ja, eller vilka nötter, frön och frukter som helst. Ät gröten med mjölk och så ett par kokta ägg till och du har en frukost med fiberrika kolhydrater, massor av protein och fullt med vitaminer. En frukost att orka träna på! Se tips nedan på vad du kan lägga till för att energiboosta din gröt.

Energiboosta din havregrynsgröt
Många säger att de inte blir mätta på havregrynsgröt. I förhållande till energimängden så mättar gröt väldigt bra jämfört med annan mat, perfekt för dig som vill hålla vikten eller gå ner några kg alltså. Blir du snabbt hungrig beror det på att en portion gröt (kokt på en deciliter havregryn) ger futtiga 130 kcal. Behöver du mer energi än så? Inga problem, förutom den enkla lösningen att äta en dubbel portion kan du lägga till nötter, frön, torkad frukt, en skvätt grädde, mjölk etc.

En portion havregrynsgröt = 130 kcal

Lägg till en eller flera saker om du vill ha mer energi:

3 msk nötter/frön 160 kcal
1 äpple/päron/nektarin 70 kcal
3 msk russin  80 kcal
4 torkade aprikoser  70 kcal
1 banan  100 kcal
1 dl bär  30 kcal
1,5 dl mellanmjölk 70 kcal
½ dl vispgrädde  180 kcal

Du vet väl att AXA Sports Club är platsen där du kan diskutera träning, dela erfarenheter och bilder samt få träningsråd?